Naştere fără dureri cu ajutorul hipnozei

Cum pot femeile să aibă o naştere fără dureri cu ajutorul hipnozei?

Adepţii acestei metode pornesc de la ideea că durerea în cursul naşterii este produsă – ori, cel puţin, intensificată – de teamă şi tensiune. O metodă recent promovată în Occident, numită HypnoBirthing (naştere cu ajutorul hipnozei), urmăreşte să atenueze durerile naşterii cu ajutorul unui program bazat pe relaxare şi concentrare. Cât de eficientă este această tehnică?
„Definiţia hipnozei este relaxare plus concentrare”, spune Cynthia Overgard, fondatoare a HypnoBirthing of Connecticut, un centru de „educaţie prenatală” din SUA.

Naştere fără dureri cu ajutorul hipnozei

Când o femeie naşte, în corpul ei se produce o secreţie crescută de oxitocină, un hormon care nu numai că stimulează contracţiile uterului, dar are şi un efect liniştitor, crede Overgard.

Ea consideră că, dacă apar complicaţii în cursul naşterii, asta se întâmplă deoarece femeile nu sunt complet relaxate şi încrezătoare. În asemenea situaţii, spune Overgard, coprul încetează să mai producă suficientă oxitocină; creşte, în schimb, nivelul de adrenalină, fluxul sanguin este redirecţionat de la colul uterin spre membre, iar rezultatul este un răspuns al organismului de tipul „luptă sau fugi”, care măreşte anxietatea şi teama femeii şi poate chiar să încetinească dilatarea colului uterin şi să întârzie naşterea.

Soluţia, după părerea ei, este gândirea pozitivă, care produce o secreţie crescută de hormoni benefici şi facilitează naşterea.

Metoda HypnoBirthing foloseşte tehnici precum respiraţia profundă, vizualizarea şi relaxarea pentru a le ajuta pe femeile care nasc să îşi păstreze corpul şi mintea într-o stare de calm. Lumina slabă, liniştea în încăpere şi o muzică relaxantă pot fi de ajutor.

O componentă majoră a programului este „relaxarea ghidată”, prin fraze încurajatoare şi afirmaţii pozitive legate de naştere, menite să inducă trupului şi minţii o stare de relaxare, calm şi încredere.

Alegerea cuvintelor este importantă; Overgard consideră că tot ceea ce spune şi aude o femeie înaintea travaliului şi în cursul lui are un impact direct asupra fiziologiei ei.

Un studiu publicat în jurnalul Anesthesia & Analgesia a arătat că, atunci când o femeie auzea cuvinte liniştitoare în timp ce i se administra un anestezic local, nivelul durerii resimţite era mai redus.

Dr. William Camann, coautor al studilui şi specialist în anestezie obstetrică la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA, consideră că există moduri subtile în care cuvintele folosite pot schimba întreaga experienţă a naşterii. De exemplu, în metoda HypnoBirthing nu se foloseşte cuvântul durere, ci senzaţie.

Colin Christopher, un hipnoterapeut care lucrează cu viitoare mame, în timpul sarcinii, spune că pacientele sale prezintă durate mai scurte ale naşterii şi dureri semnificativ mai reduse. În afară de tehnicile de relaxare şi vizualizare, el foloseşte o aşa-numită tehnică hipno-epidurală, ce simulează efectul unei anestezii epidurale.

Cât de eficientă este naşterea fără dureri cu ajutorul hipnozei?

HypnoBirthing Institute susţine că mamele care folosesc această metodă au şanse mai mici de a avea nevoie de o operaţie cezariană sau alte intervenţii în cursul naşterii şi un risc mai mic de a naşte prematur.

Dintre pacientele care au încercat metoda, cca. 25% au descris naşterea ca fiind dureroasă şi 10% ca fiind extrem de dureroasă.

Însă măsurarea eficienţei hipnozei depinde de aşteptările fiecărei persoane, mai ales că naşterea este o experienţă prea puţin previzibilă.

Dacă o femeie recurge la hipnoză în speranţa de a avea dureri atât de reduse încât să nu aibă nevoie de anestezie epidurală, dar în cele din urmă va avea totuşi dureri care vor necesita o asemenea anestezie, atunci acea femeie va fi dezamăgită, căci aşteptările ei au fost nerealiste, spune dr. Camann, care este şi autorul unei cărţi ce are ca subiect metodele de reducere a durerilor naşterii (Easy Labor: Every Woman’s Guide to Choosing Less Pain and More Joy During Childbirth).

De altfel, nimic nu le împiedică pe femei să utilizeze metode combinate: utilizarea hipnozei nu exclude anestezia epidurală sau prezenţa unei doula (o persoană cu calificare specială, care nu efectuează manevre obstericale, dar oferă sprijin emoţional în timpul sarcinii şi în cursul naşterii.) „Multe dintre diferitele metode de uşurare a durerilor naşterii sunt compatibile unele cu altele”, spune dr. Camann.