Omul unisex

În lupta împotriva discriminării de gen, Suedia, stat recunoscut pentru “echitatea” sexuală promovată la extrem, depășește orice limite ale bunului simț și ale decenței și încearcă să șteargă cu totul diferențele evidente dintre femei și bărbați. De la inventarea, la mijlocul anilor ’60, a pronumelui neutru „hen”, care înlocuiește „el” și „ea”, s-a ajuns în zilele noastre la controlul jocurilor stereotipe dintre copii în grădinițe și numele unisex.

Omul unisex
Totul pornește de la ideea că autoritățile și societatea nu ar trebui să tolereze nici un fel de distincții între sexe, să îi înțeleagă pe cei care nu au o identitate sexuală clară și să accepte căsătoriile între persoanele de același sex. Ceea ce doresc însă astăzi activiștii „genului neutru” este o societate care șterge complet rolurile tradiționale femeie – bărbat și stereotipurile lumești în modul cel mai profund, scrie Slate.com.

Câteva obiective și realizări ale activiștilor „genului neutru”:

– Dreptul părinților de a alege orice nume doresc pentru copilul lor. În prezent, există o listă de 170 de nume „unisex” în Suedia. Numele, spun activiștii, nu trebuie legate de gen, așa încât părinții să își poată numi fiica „Mihai” și fiul „Iulia”. Discuții ample pe acest subiect au avut loc pe forumurile de părinți.

– O companie producătoare de haine pentru copii a eliminat secțiunile clasice „băieți” și „fete” din magazinele sale, astfel încât copiii să fie îmbrăcați de o manieră neutră.

– Un alt producător, de această dată de jucării, a promovat o imagine de campanie în care un băiat costumat în Spiderman împinge un cărucior de păpuși roz, în timp ce o fetiță se plimbă cu un tractor galben.

– Federația Suedeză de Bowling și-a anunțat intenția de a unifica turneele de femei și bărbați în turnee unisex.

– Politicieni democrați au propus instalarea de toalete unisex pentru ca utilizatorii acestora să nu fie constrânși să se auto-clasifice drept femei sau bărbați.

– Mai multe grădinițe au interzis referințele la sexul copiilor înscriși, oferind ca alternativă utilizarea numelor proprii sau apelativul „prietene”. O educatoare va saluta așadar „Bună dimineața, prieteni” sau „Bună dimineața, Mihai, Iulia, Tom”, și nu „Bună dimineața, băieți și fete”. Se crede că în acest mod este îndeplinită cerința din curricula națională potrivit căreia grădinițele trebuie să „contracareze modelele tradiționale de gen și să dea fetelor și băieților oportunități egale de a dezvolta abilități și preocupări fără limitarea rolurilor stereotipe de gen”.

– Pronumele neutru „hen”, ce înlocuiește deopotrivă „han” (el) și „hon” (ea), a intrat primăvara aceasta oficial în versiunea online a Enciclopediei Suedeze.

Anunțul a venit într-un context deja agitat de apariția unei cărți pentru copii, prima cu personaje „de gen neutru” – Kivi och Monsterhund (Kivi and Monsterdog), de Jesper Lundqvist. Aici apar pentru prima dată cuvinte „neutre” precum „mappor” și „pammor” („tata” și „mamăl”), în loc de „mammor” și „pappor”.

Revenind la „hen”, se dorește includerea termenului în Dicționarul Academiei Suedeze, organismul care acordă Premiul Nobel pentru Literatură.

– În toamna anului trecut, 200 de profesori au luat parte la un forum organizat de guvernul suedez, în cadrul căruia s-a discutat în principal despre modul în care „șabloanele tradiționale de gen” trebuie evitate în școli.

Există cel puțin o grădiniță la Stockholm – Egalia – unde totul este construit de o manieră care neagă aspectul tradițional de gen și modelele parentale clasice (mama care crește copiii și tatăl care aduce bani în casă). În încercarea de a nu limita dezvoltarea copiilor, educatorii folosesc cât mai puține expresii de gen.

– Partidul Ecologiștilor sugerează înființarea unor posturi de „pedagogi de gen” în grădinițe care să supravegheze buna implementare a conceptelor enumerate mai sus.

O extremă o neagă pe alta. De la discriminare de gen la negarea identității

Cei care se opun acestei politici – care câștigă teren pe zi ce trece – subliniază că cei mici pot fi afectați în plan psihologic și social, devenind confuzi la sugestia că ar exista un al treilea gen „intermediar” într-un moment în care mintea descoperă lumea și trupurile se dezvoltă.

De fapt, adulții nu ar trebui să intervină în procesul de descoperire a propriului gen și sexualitate, afirmă experți citați de Slate.com. Publicația comentează modul ironic în care, în intenția de a elibera copiii de normele clasice, activiștii „genului neutru” îi supun unor noi seturi de reguli și norme. Anumite jocuri de copii devin tabu, limbajul cunoaște noi limitări, iar interacțiunile și atitudinea celor mici sunt atent supravegheate de educatori.

Sunt citate două cazuri în care instituții de învățământ suedeze au dus la extrem aceste tendințe. O școală a eliminat mașinile din stocul de jucării pentru că băieții le-au acordat mai multă atenție decât altor jucării. O grădiniță a eliminat orele de „joacă liberă” din program, întrucât copiii „creează jocuri stereotipe de gen, concepte care sunt cimentate în acest mod. În joaca liberă apar ierarhia, excluziunea și primele semne ale abuzurilor între copii”.

Se luptă în acest fel asiduu pentru o uniformizare artificială a indivizilor, pentru o anihilare totală a identității. Activiștii „genului neutru” nu se mulțumesc ca societatea să îi înțeleagă și să îi tolereze pe cei cu orientări sexuale anormale, ci să să câștige tot mai mulți adepți, să-i pregătească pe copii din timp pentru a deveni homosexuali și a le induce ideea că starea nefirească este aceea de a avea o identitate sexuală clar definită, a fi, de fapt, ceea ce ai fost creat: bărbat sau femeie.