Replică la articolul „Noaptea minții: Cartea care te învață cum să faci sex creștin”

Un articol publicat pe site-ul pressalert.ro despre un grup de tineri care au hotărât să își trăiască viața până la căsătorie în curăție, a fost preluat și prelucrat în mod diferit de alte site-uri de știri.
Morală creștină - Cruciada Castității
Opt tineri care merg la Biserica Greco-catolică „Maria Regina Păcii” din Timișoara, cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani, au inițiat un proiect numit “Cruciada castității” prin care au promis să trăiască în castitate până se vor căsători. Astfel, fiecare a primit un ”Certificat de castitate”, care spune că “eu m-am păstrat curat/ă pentru tine, mama/tatăl viitorilor mei copii”. Tinerii consideră că această promisiune este cel mai frumos dar de nuntă pe care îl poți face viitorului soț sau viitoarei soții. Inițiatorii campaniei au considerat că aceste învățăminte trebuie asimilate ca la carte, așa că au făcut rost de un manual de educație creștin, pe care l-au tradus. Manualul se numește “Aspiră”.
Articolul a fost preluat de site-ul evz.ro cu titlul „Noaptea minții: Cartea care te învață cum să faci sex creștin”. Din start, titlul induce în eroare pentru că nu este vorba despre un manual care să îi învețe pe tineri cum să facă sex, cu atât mai puțin „sex creștin”, ci cum să își trăiască viața astfel încât să evite provocările și manipulările lumii în care trăim. În introducerea articolului autoarea afirmă că tinerelor „nu numai că li se îngrădește, în mod flagrant, dreptul la viață privată, dar este cel mai perfid mijloc de subjugare morală a tinereții lor”. Ar fi interesant ca autoarea articolului să ne definească noțiunea de „morală”, pentru că, evident, morala are alte conotații pentru dânsa decât cele care se regăsesc în DEX. Nu trebuie să fii specialist să constați că mass media oferă tinerilor exemple care nu au nicio legătură cu morala. În plus tinerii despre care se vorbește în articol au făcut singuri această alegere, sunt tineri care au ales un mod de viață diferit, care cu siguranță îi va ține departe de problemele cu care, din păcate, mulți tineri se confruntă. Viața sexuală aduce cu sine o serie de probleme: boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite care duc la avort, iar de multe ori avortul la o vârstă prea fragedă duce la infertilitate. Mulți tineri își încep viața sexuală și nu sunt pregătiți pentru acest lucru nici din punct de vedere fizic, nici psihic, iar urmările au consecințe pe termen lung.
„Creștinii le inoculează adolescenților ideea că dacă își iau în mod public, solemn, angajamentul de a păstra orice activitate sexuală pentru căsătoria lor, vor ajunge garantat în Rai.” Aceasta este o altă afirmație lipsită de orice fundament. Nicio denominaține creștină nu garantează Raiul. Dacă vorbim despre mânuire, căci autoarea la asta ar fi vrut să se refere, ea nu este garantată de castitate, ci de asumarea credinței creștine în totalitate.
Un tânăr care își începe viața sexuală la 14 ani și se alege cu vreo boală cu transmitere sexuală, este un tânăr căruia nu i s-a îngrădit „dreptul său fundamental la viață privată”, la fel și o copilă care fie aduce pe lume un copil, fie face nenumărate avorturi cu consecințe grave asupra sănătății sale fizice și psihice. În schimb, un tânăr care a ales să își trăiască viața în castitate, departe de toate aceste riscuri, este un tânăr manipulat, subjugat de concepții de Ev Mediu. Această atitudine este una normală pentru lumea în care trăim. Până la urmă acești tineri care își încep viața sexuală devreme sunt și ei cumpărători de prezervative și de anticoncepționale, deci devin consumatori de pe urma cărora unii se îmbogățesc.
În timp ce tinerii care aleg să își trăiască firesc tinerețea sunt ironizați, dar și victimizați într-un mod arbitrar, agenția de știri Mediafax a dat astăzi publicității o statistică cu date alarmante:

„Datele oficiale arată că 16.101 tinere care aveau până în 19 ani au rămas însărcinate în perioada ianuarie 2012 – martie 2013, iar 10.224 dintre ele au făcut întrerupere de sarcină. Dintre tinerele care au rămas însărcinate, 849 sunt în categoria de vârstă 11-14 ane, iar 596 dintre acestea au făcut întrerupere de sarcină. Astfel, în anul 2012 au fost înregistrate 619 minore sub 15 ani ca „gravide nou depistate”, dintre care 476 au făcut întrerupere de sarcină, iar în primul trimestru din acest an s-au înregistrat 230 de cazuri nou depistate și 120 de avorturi pentru aceeași categorie de vârstă.”

Aceste date vorbesc de la sine și sunt consecința libertății prost înțelese, pentru că o tânără care a devenit mamă la 14 ani, nu mai este liberă deloc.
„Noaptea minții” este o apreciere potrivită pentru oricine poate să susțină că tinerii care aleg o viață curată și lipsită de toate aceste consecințe nefaste pentru viitorul lor sunt manipulați. Iar pentru autoarea articolului apărut pe site-ul evz.ro avem două recomandări: să se documenteze temeinic înainte de a face o afirmație și să fie mai atentă la greșelile de scriere care abundă în acest articol.