Ce este fertilizarea?
Miracolul vietii incepe odata cu intalnirea dintre un ovul si un spermatozoid. Cele doua celule sunt celule embrionare sau gameti avand cate 23 de cromozomi. Majoritatea celulelor din organism sunt celule somatice ce cuprind in interiorul nucleului lor 46 de cromozomi. Cromozomii sunt celulele umane diploide (ca de altfel ale tuturor organismelor din regnul animal) si contin 22 de perechi de autozomi, plus doi cromozomi sexuali. In momentul fertilizarii se produce unirea celor doi gameti intr-o singura celula zigot care contine 46 de cromozomi.
Fertilizarea are loc la capatul trompei uterine, langa ovare. Ovarele sunt organe pereche situate in pelvis de o parte si de alta a uterului. Ele produc gametii feminini (ovule) si secreta hormonii sexuali feminini. La nastere exista in ambele ovare 400.000-500.000 de foliculi ovarieni primordiali. Cea mai mare parte a acestor foliculi degenereaza si doar 300-400 se vor maturiza in perioada de fertilitate a femeii, formand gametii feminini sau ovulele.
Sperma depozitata in vagin (se depun intre 2 si 5 cm3 de sperma – sperma sanatoasa contine in mod normal intre 30-100 de milioane de spermatozoizi pe cm3, ceea ce inseamna aproximativ 60-500 de milioane de spermatozoizi) are nevoie de aproximativ 7 ore pana ce enzimele sale penetreaza peretele exterior al ovulului. Vor mai trece apoi trei ore pana ce sperma isi va face „calatoria” spre locul unde va avea loc fertilizarea. In cursul acestei calatorii prin interiorul cailor genitale feminine, spermatozoizii aflati in contact cu secretiile mucoaselor sufera cateva modificari care le asigura intreaga putere de fecundare. Spermatozoizii mobili, intrand in glera cervicala, strabat colul uterin in aproximativ 2-10 minute avansand incet in uter ajutati de contractiile acestuia si ghidati de miscarile ondulatorii ale cozii lor. Apoi spermatozoizii care au supravietuit, ajung in partea superioara a trompelor, locul de intalnire si fecundatie, intr-un interval de timp aproximativ de 1,5-2 ore. Dintre milioanele de spermatozoizi, unul singur va penetra zona de protectie (zona pellucida) a ovulului si isi va face loc prin citoplasma pentru a se uni cu nucleul haploid (care contine un singur set de cromozomi nepereche). Fuziunea celor doua celule, singamia, mai dureaza inca o zi. Prin urmare, intregul proces ce duce la fertilizare dureaza intre 36-48 de ore.
Din momentul patrunderii in ovul, spermatozoidul isi pierde flagelul care degenereaza, pe cand nucleul continut in cap isi mareste volumul. Cele doua nuclee, cel al tatalui si cel al mamei, se apropie unul de altul in regiunea centrala a ovulului, se ating, fuzioneaza si creaza o celula unica, celula zigot, prima celula a fiintei umane care contine toata informatia necesara si suficienta pentru a deveni o fiinta umana, este momentul in care incepe o noua viata.
„Informatia” cuprinsa in prima celula o insufleteste, ii spune ca ea este fiinta vie. In ziua a patra, embrionul numara circa 16 celule si este localizat langa intrarea uterului. In urmatorul stadiu, cel de „blastula” cand celulele se divizeaza (continuu) si formeaza un disc, al carui invelis exterior (trofoblast) va da nastere structurilor nutritive, inclusiv placentei, in timp ce masa interna (embrioblast) constituie embrionul insusi. In acest moment, zona pellucida se rupe, iar embrionul se ataseaza de peretele uterului.
Programul Calmens va ofera posibilitatea sa calculati zilele fertile (zilele cand are loc ovulatia si se poate produce fertilizarea), putand sa planificati sarcina.
Comandati chiar acum programul Calmens daca doriti sa planificati sarcina pe cale naturala, folosind o metoda 100% naturala si 100% sigura pentru sanatatea dvs.
Calmens