Ce este ovulatia?
Pentru a raspunde la acesta intrebare este necesar sa ne ocupam in primul rand de aspectele moofologice ale organului care indeplinesc acesta functie – ovarul.
Ovarul este glanda sexuala femina de forma ovaloida cu dimensiunea de 3 cm lungime, 2 cm latime, 1 cm grosime si cantareste 6-8 grame. Este un organ pereche, situat in pelvis, cu functie secretoare dubla: interna si externa, el producand ovulele, iar prin hormonii produsi (estrogenii) determina caracterele sexuale secundare si joaca un rol deosebit in realizarea tipului constitutional feminin.
Ovulatia este un fenomen clinic care reprezinta practic maturarea ovocitului si eliberarea acestuia de pe suprafata ovarului. Acest proces incepe la pubertate si se termina la menopauza.
Pe suprafata ovarului se gasesc foliculii ovarieni, care la nastere sunt in numar de 200.000 – 400.000 din care vor ajunge la maturitate doar 300 sau 400. Foliculul ovarian este o cavitate a ovarului in care se dezvolta un ovul. In fiecare luna, la inceput de ciclu incep sa se dezvolte mai multi foliculi (mici chisturi care contin cate un ovul), iar in a zecea zi a ciclului (calculat din prima zi a menstruatiei), unul dintre ei devine primordial si inhiba dezvoltarea celorlalti. Un singur ovul, cel care provine din foliculul primordial, va fi eliberat si va fi cules de una dintre trompele uterine care il va conduce spre uter.
Simptomele si semnele ovulatiei
In a 13-a sau a 14-a zi a unui ciclu menstrual regulat apare o crestere semnificativa a nivelului hormonului estrogen si a hormonului luteinizant cel care declanseaza ovulatia. Faza in care foliculii ovarieni se dezvolta, inaintea ovulatiei, se numeste faza foliculara a ciclului. A doua faza a ciclului, dupa ovulatie, se numeste faza luteala. Numele fazei vine de la corpul luteal, formatiune care joaca un rol esential. Corpul luteal este foliculul dominant care tocmai a eliberat ovulul si urmeaza sa secrete progesteron, hormonul care mentine conditiile optime in uter pentru o eventuala fecundatie si implantare.
Progesteronul determina o crestere a temperaturii bazale. Prezenta ovulatiei poate fi identificata prin modificarea curbei de temperatura, faza a doua a ciclului fiind caracterizata printr-o crestere usoara a temperaturii corpului. Tot in aceasta faza se inregistreaza o apetenta alimentara crescuta. Intre ciclul menstrual si starea emotionala si capacitatea de concentrare exista o relatie foarte stransa. A doua faza a ciclului este asociata cu o predispozitie la depresie, iritabilitate, reducerea capacitatii de concentrare precum si o serie de senzatii fizice: tensiune mamara, balonare, cefalee si oboseala. Simturile sunt mult mai sensibile si accentuate in prima faza a ciclului menstrual, cea dominata de estrogen.
Pe parcursul ciclului menstrual se observa schimbari in consistenta mucusului cervical. Rolul acestuia este de a asigura spermatoizilor un mediu bun pentru a se deplasa, iar cea mai avantajoasa consistenta este cea asemanatoare albusului de ou crud. Acesta consistenta se observa in perioada ovulatiei.
Programul Calmens va ajuta sa calculati data la care loc ovulatia, iar in functie de aceasta data puteti planifica sarcina sau o puteti evita, folosind programul Calmens ca metoda de contraceptie. Comandati programul Calmens chiar acum daca doriti sa calculati data ovulatiei si perioada fertila.
Ovulatia – mai multe detalii
Pe masura ce ovulatia se apropie, cantitatea de sange trimisa catre ovare creste si ligamentele se contracta, tragand ovarul mai aproape de tubul falopian si permitand ovulului, odata eliberat, sa-si gaseasca drumul catre tub. Chiar inaintea ovulatiei, cervixul femeii secreta din abundenta un „mucus fertil” transparent care se poate intinde. Mucusul fertil faciliteaza miscarea spermatozoizilor catre ovul. Unele femei monitorizeaza zilnic mucusul pentru a determina cand ar putea ramane insarcinate. In timpul ciclului unele femei ar putea experimenta crampe sau alte senzatii. Temperatura bazala creste chiar dupa ovulatie si se mentine ridicata cu aproape 0.2 grade pana la cateva zile inainte de menstruatie.
In interiorul tubului falopian, ovulul este purtat catre uter de asa-numitii „cili”, niste proiectii mici ca firele de par. Fertilizarea apare daca spermatozoizii sunt prezenti cand ovulul ajunge in uter.
Sarcina extrauterina este o situatie rara unde ovulul este fertilizat inauntrul tubului. Aceasta este o situatie periculoasa care poate pune in pericol viata mamei. Daca un ovul fertilizat incepe sa se dezvolte intr-un embrion inauntrul tubului, acesta va rupe tubul provocand o hemoragie interna. Operatia este necesara daca tubul se rupe. Daca sarcina este descoperita inainte de ruptura, se poate folosi medicatia pentru oprirea dezvoltarii embrionului.
Intrebari referitoare la ovulatie
I: Este normal ca o femeie care are cicluri menstruale normale sa nu aiba ovulatie?
R: Da. Ciclurile anovulatorii insotesc starile de hiperfoliculinemie, sindromul ovarelor micropolichistice s.a.
I: Care sunt cauzele infertilitatii?
R: Cauzele infertilitatii feminine sunt de obicei disfunctia ovulatorie sau trompele infundate, dar pot fi si neexplicabile. La barbati, infertilitatea poate fi determinata de infectii, varicocel sau de factori congenitali.
I: Exista medicamente sau substante chimice care utilizate frecvent pot duce la infertilitate?
R: Da. O serie de medicamente ca cimetidina, eritromicina, nitrofurantoinul, spironolactona, sulfasalazina, tetraciclina, drogurile (cocaina, marijuana), steroizii anabolizanti reduc semnificativ fertilitatea cuplurilor.
Concluzii in legatura cu ovulatia
- Infertilitatea se defineste ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, pe parcursul a 12 luni de viata sexuala regulata.
- Consultul cuplurilor infertile implica ambii parteneri si incepe de obicei cu barbatul.
- Cel mai important factor de infertilitate a cuplului il constituie varsta femeii.
- Ovulatia poate fi monitorizata prin simpla masurare a temperaturii bazale a corpului.
- Infectiile pot induce infertilitatea.
- Drogurile, anumite medicamente, fumatul si obezitatea sunt factori cauzatori de infertilitate.
Comandati chiar acum programul Calmens, o metoda 100% naturala si sigura pentru sanatatea dvs.