Contraceptivul CILEST retras de pe piață

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a emis marți, 11 iunie un comunicat de presă prin care anunță retragerea la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor fabricate din ianuarie 2011 până în prezent, din contraceptivului oral CILEST 0,250mg/0,035mg, comprimate, ca urmare a informației primite prin intermediul sistemului de alertă rapidă, de la Autoritatea competentă din Belgia, cât și de la deținătorul autorizației depunere pe piața (Johnson & Johnson d.o.o.).
Contraceptivul CILEST retras de pe piață. Cilest - Contraceptive interzise
Retragerea de pe piață a acestui contraceptiv se efectuează în aproximativ 30 de țări unde este distribuit, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene.
Această decizie a fost determinată de depistarea de către fabricantul din Belgia, a unei probleme de calitate la unele serii de produs (rezultat în afara specificațiilor la parametrul „timp de dizolvare” pentru una din cele două substanțe active din compoziția medicamentului). Acest defect de calitate ar putea conduce la o diminuare a efectului contraceptiv. Fenomenul este puțin probabil, deoarece comprimatul se administrează o singură dată pe zi și, în plus, analiza efectuată de companie pentru perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, a arătat o scădere a numărului de raportări primite, în ceea ce privește lipsa eficacității și apariția sarcinii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ANMDM, farmacist Anca Crupariu, “contraceptivul se va găsi în farmacii până la epuizarea stocului, ținându-se seama că nu este vorba de o problemă de sănătate publică și că riscul ca femeia să rămână însărcinată este foarte redus”.
Prin urmare femeile care folosesc acest contraceptiv riscă să rămână însărcinate, deși se cred protejate. Astfel în cazul în care sunt supuse anumitor tratamente sau radiografii pot să pună în pericol sănătatea și chiar viața copilului.
Pentru a preîntâmpina astfel de probleme care pot să apară și în cazul altor contraceptive, sfatul nostru este să apelați la metoda contraceptivă oferită de Calmens care este un program bazat pe o metoda medicală științifică și 100% naturală ce vă permite să planificați viața sexuală calculând cu ușurință zilele fertile și zilele nefertile dintr-un ciclu menstrual.

%d blogeri au apreciat: