Anticoncepționalele Yaz și Yasmin extrem de periculoase pentru sănătate

Anticoncepționalele de la Bayer, Yaz și Yasmin, par a fi extrem de periculoase pentru sănătatea celor care le folosesc.

Anticoncepționalele Yaz și Yasmin extrem de periculoase pentru sănătate
Se dovedește încă o dată cât de periculoase sunt pilulele contraceptive pentru sănătatea femeii. Marți, 11 iunie, agenția de presă Mediafax a dat publicității un comunicat îngrijorător: contraceptivele Yaz și Yasmin, vândute cu succes în întreaga lume, inclusiv în România ar fi provocat decesul a 23 de femei din Canada, în perioada 2007-2013.
Documentele puse la dispoziția autorităților canadiene de către farmaciști și doctori arată că, în perioada 2007-2013, 23 de femei au murit și alte 600 au suferit reacții adverse după ce au început să ia pilulele Yaz și Yasmin. Peste jumătate dintre decedate aveau vârste sub 26 de ani, cea mai tânără având 14 ani. În majoritatea cazurilor, moartea a survenit în urma formării unor cheaguri de sânge care au provocat embolii.

„A luat pilula timp de cinci săptămâni și acesta a fost sfârșitul unei fete foarte frumoase”, se plânge mama unei victime.

Se presupune că numărul deceselor este mult mai mare decât cel anunțat până la această oră. „Există încă 30-40 de cazuri, dar acestea reprezintă doar vârful aisbergului, întrucât multe femei au murit, iar familiile lor nu știu nimic de contestarea și problemele pilulelor”, afirmă avocatul canadian Tony Merchant.

Sute de femei care au luat cele două tipuri de pilule acuză că au suferit operații de îndepărtare a vezicii urinare, atacuri cerebrale sau tromboză, și sunt nevoite să ia toată viața medicamente pentru subțierea sângelui. Acuzațiile nu au fost dovedite încă în fața judecătorilor, pentru că bătălia judiciară va începe în Ontario, pe 4 septembrie.

În Statele Unite, compania Bayer, care produce contraceptivele Yaz și Yasmin a plătit deja peste un miliard de dolari despăgubiri în cadrul unor înțelegeri la care s-a ajuns în urma unor procese similare.