Contracepția și educația sexuală

O alta abordare a noțiunii de contracepție

Contracepția este o noțiune asociată cu o bună educație sexuală. Este o văzută ca o necesitate a vieții moderne.

Forurile europene și contracepția

Sunt tot mai multe recomandări din partea forurilor europene pentru a introduce în școli educația sexuală. Motivarea fiind numărul mare al cazurilor de îmbolnăviri cu boli cu transmitere sexuală, a cazurilor de sarcina și avort în rândul adolescenților. Intenția este, fără îndoială, una cât se poate de buna, de vreme ce aproape zilnic auzim la știri despre fete cu o vârstă foarte fragedă care sunt însărcinate. Cele mai multe cazuri de acest fel provin din rândul familiilor cu o educație precara, în general din mediul rural. Acestea fiind statisticile, este firesc sa se dorească o eradicare a acestor fenomene printr-o educație sexuală cât mai timpurie.
Contracepția și educația sexuală
Totusi, prin aceasta abordare a problemei, nu sunt tratate decat simptomele unei boli care, din pacate, pentru cei mai multi, este o stare de normalitate. Ne alarmeaza faptul ca adolescentii isi incep viata sexuala la o varsta din ce in ce mai frageda, dar in loc sa se ia masuri impotriva acestui aspect, se prefera „educarea” sexuala a tinerilor. Sunt educati cum sa se protejeze de consecintele unei stari pe cat de nesanatoase, pe atat de nefiresti, dar nu sunt invatati sa nu ajunga in acea situatie.

Educația sexuală

Un profesor care prezintă contracepția apare in fata unor fetite si baietei de 9-10 ani si le vorbeste despre importanta folosirii prezervativului. El nu face decat sa inabuse orice urma de puritate din sufletelor acelor copii care inca se mai joaca cu papusile. In momentul in care li se vorbeste unor tineri despre metode de contracepție, mesajul care se transmite este acela ca nu e nicio problema sa intretina relatii sexuale, daca se protejeaza. Nu le spune nimeni ca daca isi incep viata sexuala la o varsta mica consecintele pe plan psihic sunt la fel de nocive ca cele pe plan fizic, atata doar ca nu sar in ochi la fel ca celelalte.

Educația morală

O educatie morala, o educatie orientata cu adevarat spre sanatatea fizica si psihica a tinerilor ar putea rezolva aceste probleme neplacute. In tarile Uniunii Europene in care se face educația sexuală de timpuriu s-a semnalat o crestere ingrijoratoare a numarului violurilor si a bolilor cu transmitere sexuala, a cazurilor de sarcina.

Trebuie amintit, de asemenea faptul ca, sunt boli precum cele cauzate de virusul HPV care sunt transmise in ciuda folosirii prezervativului, iar virusul HIV este de 16 ori mai mic decat porii prezervativului prin care poate trece, spunea cineva, precum o minge de tenis printr-un cos de baschet. Contracepția oferită de anticonceptionale, pe langa efectele negative dezastruoase pe care le poate avea asupra unui organism tanar, nu poate asigura o protectie de 100% impotriva unei sarcini, iar avortul, pe langa trauma psihica pe care o implica, poate sa duca la sterilitate.

Intr-o lume invadata de aluzii mai mult sau mai putin directe la sexualitate, intr-o lume in care reclamele la guma de mestecat, deodorante, sucuri (si lista ar putea continua) abunda in scene cu tenta sexuala, intr-o lume in care vitrinele chioscurilor de ziare sunt tapetate cu reviste cu femei goale (chioscuri pe langa care trec atat copiii de gradinita, cat si liceenii), solutia nu este sa ii invatam pe tineri cum funcționează contracepția sau cum sa se protejeze impotriva sarcinilor sau a bolilor cu transmitere sexuala, ci sa-i educam sa nu ajunga intr-o astfel de situatie. Vreau sa pledez pentru o intoarcere la normalitate, pentru ca nu ma poate convinge absolut nimeni ca este normal ca un tanar sa folosească contracepția și să își înceapă viața sexuală la 15 ani sau ca un parinte responsabil este acela care ii pune unui copil de 12-13 ani in ghiozdan un prezervativ. Un tanar este pregatit sa-si inceapa viata sexuala atunci cand isi poate asuma raspunderea in privinta consecintelor acestui lucru, in momentul in care realizeaza care sunt implicatiile pe toate planurile.

Acesta solutie se poate extinde la toate categoriile de varsta, pentru ca nu doar tinerii sunt expusi riscurilor de a contacta boli cu transmitere sexuala sau de a se confrunta cu o sarcina nedorita. Persoanele mature trebuie sa constientizeze ca doar o viata ordonata din punct de vedere sexual, o relatie de cuplu stabila poate duce la evitarea unor probleme foarte grave. Medicamentele si tratamentele nu dau intotdeauna rezulate, iar daca dau rezultate, schelele tot nu pot fi inlaturate in totalitate.

Nu trebuie sa ne lasam luati de val, nu trebuie sa ducem o viata in pas cu o moda impusa din exterior. Trebuie sa constientizam ca viata noastra ne apartine doar noua, cu tot ce implica acest lucru si ca suntem singurii care putem face ceva pentru a ne fi bine. Putem sa ne crestem copiii si sa ne traim viata in ton cu moda, cu riscul de a ajunge la un anumit moment parte a unei statistici nefaste, sau putem sa alegem sa fim altfel, de ce nu, poate chiar un exemplu pozitv pentru cei din jurul nostru.

Alternativă – contracepția naturală

Programul Calmens vine in intampinarea cuplurilor care doresc sa foloseasca metoda naturala de contracepție – o metoda 100% naturala si 100% sigura pentru sanatatea celor doi.