Deschiderea unei clinici de avort în Irlanda de Nord

Mars impotriva avortului in Irlanda

Deschiderea primei clinici de avort de pe insulă în Belfast săptămâna viitoare ar putea fi „primul pas în legalizarea avortului în Irlanda”, spune Alianța Unită de Stânga.
Mars impotriva avortului in Irlanda
Grupul parlamentar de stânga a salutat deschiderea Centrului Marie Stopes, adăugând că „Dáil (cameră din Parlamentul irlandez) ar fi trebuit să legifereze de mult un cadru legal pentru avortul în Republică”.
Grupurile Pro-Choice (Pentru Alternativă – mișcarea pentru drepturile femeii la avort) Rally For Choice, Choice Ireland și UCD Pro-Choice Society și-au adus suportul, spunând că speră că deschiderea controversatului centru va ajuta la reaprinderea controversei referitoare la avort.
Întreruperile de sarcină, fiecare costând £450 (€560), vor începe de joia viitoare, când centrul se va deschide oficial.
Dr. Paula Franklin, directorul clinicii, a spus ca avorturile, care vor implica luarea unor tablete, vor fi efectuate doar femeilor care îndeplinesc criteriile stabilite de doi medici diferiți.
Legea care guvernează avortul în Irlanda de Nord stabilește că avorturile pot fi efectuate doar unde continuarea sarcinii ar avea efecte serioase, permanente sau pe termen lung asupra sănătății fizice sau mentale a femeii.
Întreruperile de sarcină trebuie să aibă loc în primele 9 săptămâni de sarcină, spre deosebire de Anglia, Scoția și Țara Galilor, unde există o limită până la 24 de săptămâni.
„În cazurile unde noi considerăm că femeia îndeplinește cerințele medicale, vom efectua avortul – și anume, unde doi doctori revizuiesc independent unul de altul cazul femeii și starea ei fizică și mentală”, a mai spus d-na Dr. Franklin.
Consilierea, îngrijirea post-operatorie și accesul la o linie de asistență non-stop, vor fi puse la dispoziția femeilor care vor efectua avorturi.
„Noi credem că aceasta este o acțiune pozitivă și credem că există o nevoie”, a adăugat Dr. Franklin.
Susținătorii Pro-Life (Pentru Viață) și-au exprimat temerea că centrul ar putea duce la un influx de pacienți din Sud care vor călători în Nord pentru a beneficia de serviciile oferite. Decizia a iscat „indignare” în rândul susținătorilor anti-avort.
„O organizație care face profit din moartea copiilor nenăscuți nu este bine venită în Irlanda de Nord”, a spus Bernadette Smith de la Precious Life. „Va fi un protest zgomotos din partea oamenilor, guvernului și a bisericilor.”
„Nu există nici o cerere pentru întrerupere de sarcină în Irlanda de Nord”, a adăugat d-na Smith. „Numărul femeilor interesate de avort a scăzut. Reducerea numărului de femei care călătoresc în Anglia a scăzut cu 36% în ultimii 15 ani.”