Fertilitate

Ce intelegem prin fertilitate?

Se spune ca singurul remediu pentru moarte este nasterea, adica o noua viata. Aceasta idee a dominat subconstientul colectiv de-a lungul vremurilor. Chiar si acum suntem inconjurati de o multitudine de simboluri ce reprezinta fertilitatea: de la orezul care este aruncat peste miri la nunta, la iepurasul de Pasti si bradul de Craciun. In antichitate cele mai semete temple si cele mai complexe ritualuri au fost inchinate zeilor care patronau fertilitatea: Venus la romani, Afrodita la greci, Isis la egipteni.

In general, termenul de fertilitate se refera la capacitatea de a procrea, iar particularizand, fertilitate feminina presupune atat capacitatea de a ramane insarcinata, cat si capacitatea de a duce la termen sarcina si a da nastere unui copil. O femeie devine fertila cand isi incepe ciclul menstrual, adica in jurul varstei de 13 ani, iar in jurul varstei de 50 de ani cand se instaleaza menopauza, fertilitatea feminina inceteaza. Cand o fetita se naste, ea are deja in corp aproximativ 400.000 de ovule imature stocate in ovare. Aceste ovare ajung la maturitate la inceperea ciclului menstrual. In fiecare luna, un ovul matur este eliberat de catre ovar, ajunge in uter unde, daca este fecundat, se va instala sarcina. Dezvoltarea si eliberarea ovului depinde de o serie de factori: balanta hormonala, stres, alimentatie, exces ponderal.

Fertilitate masculina inseamna capacitatea de a lasa o femeie insarcinata. Sistemul reproductiv masculin produce sperma, o depoziteaza si o transporta in afara corpului, in organele reproductive feminine. Sperma este un lichid emis de organele reproducatoare masculine care contine spermatozoizi – celulele sexuale masculine. Organele care produc sperma se numesc testicule. In general, barbatii au doua testicule localizate in scrot. Spre deosebire de femei care se nasc cu toate ovulele pe care le au de-a lungul vietii, barbatul produce sperma dupa varsta pubertatii tot restul vietii. Stocul de sperma este refacut o data la 72 de zile.

Probleme de fertilitate

Din pacate, aproape 20% din cuplurile aflate la varsta fertilitatii nu pot avea copii, dar contrar ideilor consacrate deja, si femeilor si barbatilor le revine acelasi procent de „vina”. Un cuplu perfect sanatos, procreaza abia dupa un an de viata sexuala neprotejata.

Factorii care afecteaza fertilitatea la femei sunt numerosi. In primul rand trebuie sa mentionam faptul ca unele femei sunt mai fertile decat altele, iar in 10% din cazurile de infertilitate, cauzele sunt necunoscute. Afectiunile colului uterin, aderentele, fibroamele, trompele infundate pot fi cauze ale infertilitatii. Probleme apar si atunci cand mucusul cervical nu este compatibil cu sperma partenerului sau nu corespunde din punct de vedere calitativ (este mai dens decat ar trebui si impiedica patrunderea spermatozoizilor). Alimentatia incorecta, curele de slabire, excesul de tutun sau alcool, precum si stresul sunt cauze frecvente ale infertilitatii. Pentru ca 30% din estrogen provine din celulele grase, prea multa sau prea putina grasime poate altera echilibrul hormonal, diminuand sansele de a concepe. Daca o femeie cantareste cu 10-15% peste normalul greutatii sale, acest lucru poate duce la infertilitate.

Un important factor determinant al fertilitatii feminine este varsta. Astfel, cele mai multe sanse de a concepe un copil le au femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Dupa 30 de ani sansele scad la 75%, dupa 35 de ani ele se diminueaza cu inca 25%, pentru a ajunge la 35% dupa varsta de 40 de ani.

La barbati infertilitatea apare atunci cand numarul spermatozoizilor este mic sau calitatea lor este slaba. Aceste lucruri pot fi stabilite in urma unei analize a spermei, numita spermograma.

Solutii pentru fertilitate

Pentru cuplurile mai putin fertile, pozitia in care se desfasoara actul sexual are o anumita importanta. Pentru a ramane insarcinata, sperma trebuie sa ajunga cat mai aproape de cervixul femeii. In general cand un barbat fertil si o femeie sanatoasa care vor sa conceapa un copil, pozitia nu conteaza prea mult. Totusi pozitia cea mai buna este aceea care expune cervixul femeii la cat mai multa sperma. De aceea expertii recomanda evitarea pozitiilor care sfideaza gravitatia: in picioare, sezand sau cu femeia deasupra. E important sa se evite ca sperma sa curga pozitionand soldurile femeii astfel incat sperma sa ramana in interior si sa aiba timp sa ajunga la cervix. O pozitie buna este pozitia misionarului – permite o penetrare profunda si plasarea spermei aproape de cervix (femeia poate, de asemenea, sa isi ridice soldurile cu ajutorul unei perne). O alta pozitie buna pentru conceperea unei copil este aceea in care femeia este penetrata din spate. Unii specialisti spun ca este important si orgasmul femeii, pentru ca contractiile care il insotesc pot sa transporte sperma cat mai departe spre cervix.

Mituri despre fertilitate

Pe tema fertilitatii circula, de asemenea, o multime de mituri. Unul dintre aceste mituri este ca o femeie poate sa ramana insarcinata foarte usor, mai ales daca a mai dus o sarcina la termen. Totusi o viitoare sarcina va depinde in primul rand de varsta mamei si de starea ei de sanatate. Simplul fapt ca mai are un copil nu este un argument suficient. Se mai spune ca fertilitatea creste daca un cuplu are zilnic relatii intime, dar nu conteaza frecventa contactelor, ci zilele in care acestea au loc (in zilele in care femeia este fertila si care pot fi calculate simplu si rapid cu ajutorul programului Calmens). Un alt mit spune ca o femeie care nu are orgasm nu poate sa ramana insarcinata. Acest lucru este fals, dar cum am aratat mai sus, orgasmul poate sa ajute. O alta precizare importanta care se impune a fi facuta este legata de faptul ca prima zi a unui ciclu menstrual care trebuie luata in calcul la stabilirea perioadei fertile este prima zi cu un flux sanguin normal si nu ziua in care apar primele „pete”.

In conculzie, factorii care determina fertilitatea sunt multiplii. Acolo unde nu sunt situatii speciale (boli sau diverse anomalii) stilul de viata este cel care isi spune cuvantul. O viata sanatoasa, o alimentatie corecta, evitarea tutunului, alcoolului si cofeinei, eliminarea stresului si relaxarea, precum si exercitiile fizice (bune si la minte si la trup) vor contribui la buna functionare a intregului organism.

Comanda chiar acum programul Calmens daca doresti sa planifici sarcina si sexul copilului pe cale naturala, folosind o metoda 100% naturala si 100% sigura pentru sanatatea ta.

Cumpara Calmens Sexul copilului