Dieta adaptata la ciclul menstrual te-ar putea ajuta sa slabesti

Aceasta dieta adaptata la ciclul menstrual te-ar putea ajuta sa slabesti

Fie ca esti barbat sau femeie, fie ca esti in post-menopauza sau folosesti contraceptive, hormonii tai iti controleaza energia si apetitul. Totul incepand de un somn insuficient pana la o zi stresanta la locul de munca poate intra in conflict cu acei hormoni. Acestia iti secatuiesc energia sau iti declanseaza pofta pentru alimente nesanatoase.

Dieta adaptata la ciclul menstrual

Deci, ideea ca schimbarile hormonale legate de ciclul menstrual ar putea juca un rol in pierderea in greutate nu este exagerata. De fapt, unele cercetari deja suporta lucrul acesta.

„Pe masura ce nivelul de hormoni se schimba in mod natural, corpul femeilor experimenteaza dorinta crescuta de a manca in timpul anumitor faze. Aceasta este apoi compensata de o dorinta scazuta de a manca in timpul altor faze”, spune Dr. Pamela Keel, un psiholog clinician de la Universitatea de Stat din Florida.

De exemplu: In timpul „fazei luteale” (zilele 16-28), din ciclul menstrual al unei femei, „aportul de energie si consumul de energie sunt crescute”, spune Dr. Nina Geiker, un cercetator de nutritie la Spitalele Herlev si Gentofte ale Universitatii din Copenhaga.

Femeile sufera, de asemenea, pofte mai mari pentru alimente care sunt bogate in carbohidrati si grasimi in timpul fazei luteale, explica Geiker.

Pentru a-si sustine studiul lor cu ajutorul acestor cunostinte, Geiker, Keel si colegii lor au impartit 60 de femei supraponderale in doua grupuri. Timp de 6 luni, ambele grupuri au tinut o dieta cu un continut caloric limitat (~ 1600 cal/zi). Dar pentru unul dintre grupuri, cercetatorii au ajustat compozitia macronutrientilor dietei in functie de etapele ciclului menstrual.

„Am marit continutul de proteine in timpul fazei in care s-a observat o crestere a foamei”, spune Geiker. „In timpul fazei in care femeile au inregistrat cresteri ale poftei pentru alimente ce contin grasimi si carbohidrati, le-am permis sa manance ciocolata neagra.”

Potrivit studiului, femeile care au tinut dieta bazata pe ciclul menstrual au pierdut in greutate in medie mai mult de 4 kg. decat celelalte femei care au tinut dieta (care au pierdut, de asemenea, in greutate, desi nu la fel de mult). „Mesajul principal este acela ca perioada ciclului menstrual in care te afli este importanta”, spune Keel.

Desi rezultatele sunt promitatoare, echipa de cercetare spune ca este nevoie de continuarea studiului. Cu toate cercetarile recente privind dietele bogate in proteine si beneficiile inlocuirii carbohidratilor cu grasimi sanatoase, este posibil ca modificarile dietei prezentate in acest studiu sa fi stimulat pierderea in greutate din motive care nu aveau nimic de-a face cu hormonii ciclului menstrual.

Acestea fiind spuse, nu pierzi nimic daca acorzi o atentie suplimentara apetitului si nivelelor de energie in timpul ciclului menstrual, ca apoi sa poti adapta corespunzator obiceiurile tale de a manca si a exersa. Incearca aceste trucuri care se bazeaza pe studiul de mai sus.

Ciclul menstrual impartit pe faze

Faza foliculara timpurie (zilele 1-4): Energia ta este, probabil, la cele mai scazute niveluri pe parcursul acestei etape a ciclului, scriu Geiker si colegii ei. Ramai la exercitii usoare cum ar fi yoga, mersul pe jos sau intinderi. Apetitul tau ar trebui sa fie, de asemenea, mai scazut, deci incearca sa adaptezi obiceiurile alimentare pentru a se potrivi nevoilor tale de energie. (Este posibil sa te simti satula cu portii de mancare mai mici si mai putine gustari.)

Faza foliculara tarzie (zilele 5-15): Energia ta ar trebui sa fie in crestere, deci incearca sa cresti intensitatea si frecventa exercitiilor fizice. (In cadrul studiului, cercetatorii au cerut participantilor sa lucreze cu greutati de doua ori pe saptamana si cardio in doua sau trei dintre zilele ramase.) Pe masura ce foamea incepe sa creasca, incearca sa o potolesti adaugand proteine suplimentare la fiecare masa.

Faza luteala (zilele 16-28): In timpul acestei etape a ciclului ai mai multa energie si, de asemenea, o pofta mai mare de alimente cu continut energetic ridicat, spune Geiker. Incearca sa maresti frecventa si intensitatea exercitiilor. S-ar putea ca cei 5 km pe care ii alergi in fiecare dimineata sa ti se para mai usori acum decat cu o saptamana sau doua in urma. Vei manca, probabil, un pic mai mult decat ai facut-o mai devreme in ciclu. (Participantele la acest studiu care au tinut dieta bazata pe ciclul menstrual au adaugat 200 de calorii la aportul lor de zi cu zi in timpul acestei faze.) Doar asigurati-va ca acele calorii extra provin din grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline, nuci) si proteine, nu carbohidrati. Pe parcursul ultimelor patru zile ale ciclului, consumul de ciocolata neagra poate ajuta la satisfacerea poftelor.

Concluzii la dieta bazata pe ciclul menstrual

Privit dintr-un alt unghi, studiul lui Geiker si Keel pledeaza intr-adevar pentru o abordare „asculta de corpul tau” referitoare la mancare si exercitiile fizice. In cazul in care foamea te inteapa, incearca sa o satisfaci cu alimente sanatoase. Iar cand ai un plus de energie, fa mai multe exercitii fizice.

Femeile care au un ciclu menstrual regulat pot prezice mai usor perioadele acestea de pofta de mancare si de energie, sugereaza studiul. Dar, am face bine cu totii sa acordam mai multa atentie la semnalele pe care ni le trimit corpul si hormonii nostri.