Educație sexuală: Contracepția

CONTRACEPTIA

O alta abordarea a notiunii de contraceptie

Contraceptia este o notiune asociata cu o buna educatie sexuala, este o vazuta ca o necesitate a vietii moderne.

Sunt tot mai multe recomandari din partea forurilor europene pentru introducerea in scoli a orelor de educatie sexuala, motivarea fiind numarul mare al cazurilor de imbolnaviri cu boli cu transmitere sexuala, a cazurilor de sarcina si avort in randul adolescentilor. Intentia este, fara indoiala, una cat se poate de buna, de vreme ce aproape zilnic auzim la stiri despre fete cu o varsta foarte frageda care sunt insarcinate. Cele mai multe cazuri de acest fel provin din randul familiilor cu o educatie precara, in general din mediul rural. Acestea fiind statisticile, este firesc sa se doreasca o eradicare a acestor fenomene printr-o educatie cat mai timpurie.
Totusi, prin aceasta abordare a problemei, nu sunt tratate decat simptomele unei boli care, din pacate, pentru cei mai multi, este o stare de normalitate. Ne alarmeaza faptul ca adolescentii isi incep viata sexuala la o varsta din ce in ce mai frageda, dar in loc sa se ia masuri impotriva acestui aspect, se prefera „educarea” sexuala a tinerilor. Sunt educati cum sa se protejeze de consecintele unei stari pe cat de nesanatoase, pe atat de nefiresti, dar nu sunt invatati sa nu ajunga in acea situatie.

Un profesor care apare in fata unor fetite si baietei de 9-10 ani si le vorbeste despre importanta folosirii prezervativului, nu face decat sa inabuse orice urma de puritate din sufletelor acelor copii care inca se mai joaca cu papusile. In momentul in care li se vorbeste unor tineri despre metode de contraceptie, mesajul care se transmite este acela ca nu e nicio problema sa intretina relatii sexuale, daca se protejeaza. Nu le spune nimeni ca daca isi incep viata sexuala la o varsta mica consecintele pe plan psihic sunt la fel de nocive ca cele pe plan fizic, atata doar ca nu sar in ochi la fel ca celelalte.

O educatie morala, o educatie orientata cu adevarat spre sanatea fizica si psihica a tinerilor ar putea rezolva aceste probleme neplacute. In tarile Uniunii Europene in care se face educatie sexuala de timpuriu s-a semnalat o crestere ingrijoratoare a numarului violurilor si a bolilor cu transmitere sexuala, a cazurilor de sarcina.

Trebuie amintit, de asemnea faptul ca, sunt boli precum cele cauzate de virusul HPV care sunt transmise in ciuda folosirii prezervativului, iar virusul HIV este de 16 ori mai mic decat porii prezervativului prin care poate trece, spunea cineva, precum o minge de tenis printr-un cos de baschet. Anticonceptionalele, pe langa efectele negative dezastruase pe care le pot avea asupra unui organism tanar, nu pot asigura o protectie de 100% impotriva unei sarcini, iar avortul, pe langa trauma psihica pe care o implica, poate sa duca la sterilitate.

Intr-o lume invadata de aluzii mai mult sau mai putin directe la sexualitate, intr-o lume in care reclamele la guma de mestecat, deodorante, sucuri – si lista ar putea continua – abunda in scene cu tenta sexuala, intr-o lume in care vitrinele chioscurilor de ziare sunt tapetate cu reviste cu femei goale (chioscuri pe langa care trec atat copiii de gradinita, cat si liceenii), solutia nu este sa ii invatam pe tineri cum sa se protejeze impotriva sarcinilor sau a bolilor cu transmitere sexuala, ci sa-i educam sa nu ajunga intr-o astfel de situatie. Vreau sa pledez pentru o intoarcere la normalitate, pentru ca nu ma poate convinge absolut nimeni ca este normal ca un tanar sa isi inceapa viata sexuala la 15 ani sau ca un parinte responsabil este acela care ii pune unui copil de 12-13 ani in ghiozdan un prezervativ. Un tanar este pregatit sa-si inceapa viata sexuala atunci cand isi poate asuma raspunderea in privinta consecintelor acestui lucru, in momentul in care realizeaza care sunt implicatiile pe toate planurile.

Acesta solutie se poate extinde la toate categoriile de varsta, pentru ca nu doar tinerii sunt expusi riscurilor de a contacta boli cu transmitere sexuala sau de a se confrunta cu o sarcina nedorita. Persoanele mature trebuie sa constientizeze ca doar o viata ordonata din punct de vedere sexual, o relatie de cuplu stabila poate duce la evitarea unor probleme foarte grave. Medicamentele si tratamentele nu dau intotdeauna rezulate, iar daca dau rezultate, schelele tot nu pot fi inlaturate in totalitate.

Nu trebuie sa ne lasam luati de val, nu trebuie sa ducem o viata in pas cu o moda impusa din exterior. Trebuie sa constientizam ca viata noastra ne apartine doar noua, cu tot ce implica acest lucru si ca suntem singurii care putem face ceva pentru a ne fi bine. Putem sa ne crestem copiii si sa ne traim viata in ton cu moda, cu riscul de a ajunge la un anumit moment parte a unei statistici nefaste, sau putem sa alegem sa fim altfel, de ce nu, poate chiar un exemplu pozitv pentru cei din jurul nostru.

Programul Calmens vine in intampinarea cuplurilor care doresc sa foloseasca metoda naturala de contraceptie – o metoda 100% naturala si 100% sigura pentru sanatate celor doi.

Comanda acum

Va recomandam sa cititi si articolul Efectele negative ale anticonceptionalelor

%d blogeri au apreciat: